Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014 14:07

Αποκοταστάθηκε ναός, σε κατεχόμενο χωριό της Μόρφου, που είχε μετατραπεί σε τέμενος

 

Με έκδηλη συγκίνηση, Ελληνοκύπριοι εκτοπισμένοι από το Συριανοχώρι της Μόρφου αντίκρισαν αποκαταστημένη την εκκλησία του χωριού τους, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου χτίστηκε πιθανότατα κατά τη μεσαιωνική περίοδο και διέσωζε σπαράγματα τοιχογραφίας στον χώρο της Πρόθεσης. Η εκκλησία επεκτάθηκε στα δυτικά στα τέλη του 19ου ή τις αρχές του 20ού αιώνα.

Μετά την τουρκική εισβολή ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως τέμενος, αλλά πριν λίγα χρόνια εγκαταλείφθηκε, αφού κατέστη ετοιμόρροπος. Πίσω από αυτόν κτίστηκε σύγχρονο τέμενος. Ο ναός συλήθηκε και κατά τις εργασίες αποκατάστασής του, βρέθηκαν μόνο τμήματα της ξυλόγλυπτης Αγίας Τράπεζας, που συντηρήθηκε και τοποθετήθηκε και πάλι στο Ιερό Βήμα, καθώς και η μαρμάρινη επιγραφή των εγκαινίων του ναού. Το Δεκέμβριο του 2010 παραδόθηκε από Τουρκοκύπριους στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο μια εικόνα του Αγίου Βασιλείου, που ανήκε στον ναό και βρέθηκε πεταγμένη μέσα σε χωράφια.

Το έργο της αποκατάστασης της εκκλησίας υλοποιήθηκε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP ? PFF)» σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ? ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος για λήψη έκτακτων μέτρων συντήρησης χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι: tsegkanews.gr

Διαβάστηκε 2451 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων