Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 12:21

Ι. Παναγιωτόπουλος: Το Άγιον Όρος είναι το νήμα της παράδοσης (βίντεο)

Ι. Παναγιωτόπουλος: Το Άγιον Όρος είναι το νήμα της παράδοσης (βίντεο)

Μια επίσκεψη στο Άγιον Όρος «μας δίνει την ευκαιρία να κρατήσουμε το νήμα της παράδοσης, που χάνεται, και αυτό το νήμα πρέπει να κρατήσουμε, πρέπει να κρατήσουμε την παράδοσή μας ενωμένη»

τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης και Λέκτορας του τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ, Γιάννης Παναγιωτόπουλος, που συνόδευσε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στην επίσκεψή του στην αθωνική μοναστική πολιτεία.
«Η αρχαία παράδοση της Εκκλησίας σώζεται στο Άγιον Όρος και έχει μοναδική σημασία να σώζεται, γιατί εμείς μπορεί να πούμε να πάμε να το ζήσουμε, εμείς που έχουμε μπει σε άλλους ρυθμούς, σε άλλη ζωή, στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Αυτές τις λίγες ώρες, που πάμε εκεί, αξίζει να το ζήσουμε και αυτό είναι το μεγαλείο. Είναι ένας πολιτισμός, ένα τεράστιο μέγεθος» σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είναι και θεολόγος, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ειδικευμένος στη Γενική Εκκλησιαστική Ιστορία, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν συνιστούσε «πολιτική παρέμβαση» το γεγονός ότι παρουσία του κ. Σαμαρά διαβάστηκε το πολυχρόνιο, μια διαδικασία κατά την οποία η εκκλησία εύχεται υπέρ της πολιτικής ηγεσίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντά: «Είναι μια παράδοση. Η Εκκλησία εύχεται υπέρ της πολιτικής ηγεσίας. Το πολυχρόνιο είναι μια διαδικασία κατά την οποία εύχεται η Εκκλησία υπέρ της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Ο εκάστοτε επικεφαλής ακούει το πολυχρόνιο. Έτσι λοιπόν, το άκουσε και ο πρωθυπουργός. Η Εκκλησία τιμά την πολιτική ηγεσία, γιατί ακριβώς αυτή την παράδοση εκφράζει, χωρίς διακρίσεις».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει ακόμη ότι αυτό κάνει αυτή η κυβέρνηση. «Παλεύει για το μείζον. Να δώσουμε στους Έλληνες αυτή την ώθηση, αυτόν τον αγώνα, αυτή την αγωνία, να πάμε να παλέψουμε για το μείζον, να πετύχουμε περισσότερα, να γίνουμε καλύτεροι. Τώρα. Τώρα που η κρίση μας χτύπησε, τώρα που περνάμε δύσκολα. Τώρα είναι η ώρα να αγωνιστούμε για το μείζον, τώρα είναι η ώρα να δώσουμε αυτή την ώθηση και να πάμε μπροστά. Γιατί, αν δεν το πετύχουμε τώρα, θα τη χάσουμε για πάντα και αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη. Η παρουσία του πρωθυπουργού εκεί, ακριβώς συμβολίζει αυτή τη μεγάλη ευθύνη, αυτή την ώρα ευθύνης που έχει αναλάβει και που με μεγάλο κόπο πραγματοποιεί ταυτόχρονα, με δύσκολες αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός πήγε εκεί ακριβώς σε ένα συμβολισμό ενότητας, συνέχειας και αγώνα».

Ακολουθεί η συνέντευξη του Γ.Γ. Μέσων Ενημέρωσης, Γιάννη Παναγιωτόπουλου, στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Διαβάστηκε 2647 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 12:48

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων