Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 13:31

Επαναπατρίζεται,μέσω δημοπρασίας, η εικόνα της Υπαπαντής του Χριστού

Επαναπατρίζεται η εικόνα της Υπαπαντής του Χριστού, που κλάπηκε κατά πάσα πιθανότητα από την κατεχόμενη μονή του Αγίου Παντελεήμονα στην Μύρτου, μετά την τουρκική εισβολή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η εικόνα εντοπίσθηκε από την Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες να δημοπρατείται στον δημοπρατικό οίκο Kaupp στο Sulzburg της Γερμανίας.


Η Εκκλησία αθόρυβα και διακριτικά, με την ουσιαστική στήριξη Κύπριων χορηγών, κατάφερε με επιτυχία να διεκδικήσει και ανακτήσει την εικόνα.
Η εικόνα αγιογραφήθηκε το 1787 και αποδίδεται στον αγιογράφο Λεόντιο της σχολής αγιογραφίας της Μονής Αγίου Ηρακλειδίου στο Πολιτικό.

Αφιερωματική επιγραφή στη βάση της εικόνας αναφέρει: "Μνήσθητι Δέσποινα των δούλων σου Ελευθερίου Χριστίνας και των γονέων και των τέκνων αυτών (αψοζ=1787)".
Την εικόνα παρέλαβε ήδη ο Αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος.

Τον προσεχή Δεκέμβριο θα επαναπατρισθεί και θα παραδοθεί στον Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα.

Διαβάστηκε 2718 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων