Σάββατο, 16 Ιουνίου 2018 19:55

Φ. Γεννηματά: Δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση για τίποτα

Φ. Γεννηματά: Δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση για τίποτα

Η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της πριν από λίγη ώρα στη Βουλή, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση «ούτε στους θεσμούς, ούτε στην κοινωνική πολιτική, ούτε στην ασφάλεια, ούτε στις διαπραγματεύσεις, ούτε στα εθνικά θέματα, πουθενά και για κανένα θέμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «είναι αυτονόητο ότι δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση, ειδικά στα εθνικά θέματα. Όπου αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, με διγλωσσία, με προχειρότητα, με επιπολαιότητα, με αναποτελεσματικότητα. Έχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή, που υποτάσσεται στις πιέσεις και επιχειρεί να κλείσει άρον- άρον κρίσιμα εθνικά θέματα», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «είναι μια θλιβερή μειοψηφία, ανίκανη και επικίνδυνη».

Αναφερόμενη στην ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που παροτρύνουν το Κίνημα Αλλαγής να στηρίξει τη συμφωνία, η Φώφη Γεννηματά είπε ότι «σεβόμαστε μεν τους συντρόφους μας στην Ευρώπη, περιττεύουν όμως οι υποδείξεις. Οι εκκλήσεις τους δεν πρέπει να αγνοούν τις τραυματικές εμπειρίες της χώρας μας και της περιοχής. Έχουν τους λόγους τους να χαίρονται για την επίτευξη συμφωνίας. Το περιεχόμενο της όμως, το κρίνουμε εμείς και ο ελληνικός λαός και κανένας άλλος. Εμάς και την εθνική μας προοπτική αφορά πρωτίστως».

Καταδίκασε απερίφραστα την πρόκληση σε βάρος του πολιτεύματος από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κώστα Μπαρμπαρούση.

Επίσης, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι η ψύχραιμη φωνή του Κινήματος Αλλαγής δεν έχει σχέση με τους αφορισμούς και τις καταστροφολογίες της Νέας Δημοκρατίας. «Στη Ν.Δ. σε αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα είναι όλοι μαζί ενωμένοι αν και αναφέρονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Όλοι μαζί και ανεύθυνοι γιατί δεν αναλαμβάνουν τις ιστορικές τους ευθύνες για το ζήτημα αυτό. Αν όμως κάποιος βάλει στη σειρά δηλώσεις, προτάσεις, πρωτοβουλίες και πράξεις στελεχών της Ν.Δ., αναλόγως με την εποχή, τότε καταλαβαίνει το αλαλούμ της παράταξης, μιας παράταξης "Μπαμπούσκα'», τόνισε.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι η συμφωνία έχει θετικά στοιχεία, όμως δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση. «Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά αποκλειστικά από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας. Υπάρχει αβεβαιότητα, υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που είναι άγνωστο εάν και πότε θα επιλυθούν, ενώ οι δεσμεύσεις ξεκινούν άμεσα. Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας συνδέονται με την αρμονική συνύπαρξη με την οντότητα της FYROM, με την προϋπόθεση όμως ακύρωσης κάθε αλυτρωτικής αναφοράς τους. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η συμφωνία πρέπει, να αλλάξει, να βελτιωθεί, πριν να είναι αργά», τόνισε.

Κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην βιαστεί να προχωρήσει σε υπογραφές γιατί παρατήρησε «η βιασύνη σας οδήγησε στο λάθος να αποδεχθείτε ακόμα και το Ίλιντεν, την επιτομή του αλυτρωτισμού. Κάτι που ευτυχώς με τις άμεσες παρεμβάσεις μας το αποτρέψαμε».

Μάλιστα, άφησε αιχμές για τις παροτρύνσεις να ολοκληρωθεί η συμφωνία από το εξωτερικό λέγοντας: «Δεν είναι κριτήριο για Έλληνα πρωθυπουργό το άθροισμα επαίνων από το εξωτερικό, αλλά η κατοχύρωση των εθνικών μας συμφερόντων. Γι' αυτό θα κριθείτε, κύριε πρωθυπουργέ».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον πρωθυπουργό, η Φώφη Γεννηματά τον κάλεσε να διεκδικήσει ώστε να μπει τέλος στον αλυτρωτισμό των γειτόνων.

Σύμφωνα με τη επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, υπάρχουν τρία κυρίως σημεία που είναι ιδιαίτερα προβληματικά και πρέπει να αλλάξουν: «Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων που πρέπει να περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με τη νέα ονομασία σημειώνοντας ότι το σημερινό σύνταγμα της FYROM δεν προβλέπει "Μακεδονική εθνικότητα". Δεν μπορεί οι γείτονες να αναγνωρίζονται επίσημα από εμάς, με τη σφραγίδα μας Μακεδόνες και η γλώσσα να αναγνωρίζεται ως Μακεδονική. Είναι σαφές ότι ανεξάρτητα από τις υποσημειώσεις, τις ερμηνείες και τους αστερίσκους, έτσι διατηρείται το πνεύμα και ο δυναμισμός του "Μακεδονισμού", που αποτελεί το βασικό όχημα του αλυτρωτισμού κατά της χώρας μας» επισήμανε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη ουσιαστικό πρόβλημα με τον συγχρονισμό των διαδικασιών και πρότεινε η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τα Σκόπια, ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας.

«Δυστυχώς για μια ακόμα φορά ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι όταν διαπραγματεύεται πρέπει να ανησυχούμε όλοι οι Έλληνες. Στην προχθεσινή συνέντευξη του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε "χαρούμενος" και "ευτυχής" γι' αυτή τη συμφωνία λέγοντας ότι θα τον κρίνει η Ιστορία. Βεβαίως θα τον κρίνει η ιστορία σε μελλοντικούς χρόνους, άλλα πριν από την ιστορία στον παρόντα χρόνο, τώρα, θα τον κρίνει με την ετυμηγορία του ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες. Φοβάται και αποφεύγει την έκφραση της βούλησης του λαού και τις εκλογές. Εκεί το "όχι" του λαού δεν μπορείτε να το κάνετε "ναι". Όμως η ώρα της κρίσης πλησιάζει. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Έρχεται η ώρα του λαού και η καταδίκη, η δική σας και του συγκυβερνήτη σας, που σας κρατά στην εξουσία σαν δεκανίκι, θα είναι βαριά και αμείλικτη», τόνισε καταληκτικά η κ. Γεννηματά.

Διαβάστηκε 1370 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων