«Τα πανεπιστήμια δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας», δήλωσε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανεξάρτητη βουλευτής Β' Αθηνών και επικεφαλής του νεοϊδρυθέντος κόμματος «Νέα Ελληνική Ορμή» (ΝΕΟ), Κατερίνα Παπακώστα, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τον ρόλο της αστυνομίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων βίας και ανομίας εντός των Πανεπιστημίων.
«Είναι ένας τρόπος να εκτονωθεί μία μικροκομματική στόχευση πάνω σε θέματα τα οποία είναι πάρα πολύ σοβαρά», είπε η κ. Παπακώστα για την κριτική περί ανοχής στα φαινόμενα ανομίας, την οποία ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. «Υπάρχει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, που είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, για να καταστρατηγείται [...] Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να έχουμε πρόταση. Ποια είναι αυτή; Να αστυνομευτεί 100% η Παιδεία και μάλιστα τα ΑΕΙ να τεθούν κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;», διερωτήθηκε, εκτιμώντας πως θα πρέπει «να συζητήσει η ακαδημαϊκή κοινότητα αυτά τα ζητήματα και να δει πώς θα τα αντιμετωπίσει κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Παιδείας και όσον αφορά την παραβατικότητα όποιας μορφής και έκτασης και να είναι αυτή -για εμάς δεν υπάρχουν άβατα- εφόσον από την πλευρά τους θεωρήσουν ότι χρειάζεται, να προσφύγουν σε εμάς, αφού προηγουμένως το έχουν συζητήσει μεταξύ τους και το έχουν αποφασίσει και εμείς δεν αρνηθούμε».
«Για όποιο πρόβλημα ανακύπτει στη χώρα δεν θα καταφεύγουμε στη διαδικασία της αστυνόμευσης [...] Πρώτα πρέπει να λύνεται ο πυρήνας του προβλήματος και από εκεί και πέρα επικουρικά βεβαίως εμείς, εάν μας πουν ότι πρέπει να έλθετε και να μας υποστηρίξετε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να το κάνουμε», εξήγησε, παρατηρώντας και ότι «μέσα σε αυτή τη δίνη δεν λαμβάνεται υπόψη ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια κάνουν υπερπροσπάθεια και όλη αυτή η συζήτηση τα απαξιώνει και μπορεί να εξυπηρετεί και άλλου είδους στοχεύσεις».
«Θεωρώ», συνέχισε η κ. Παπακώστα, «ότι πρέπει να συζητήσουμε το ζήτημα του θεσμικού πλαισίου του ασύλου, αν νομίζουμε όλοι ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά και ότι αυτό είναι το θέμα που παρεμποδίζει, δηλαδή ότι είναι λυμένα όλα τα θέματα των πανεπιστημίων, έχουμε λύσει όλα τα θέματα που υπάρχουν μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και δεν αφήνουν κενά για να παρεισφρέουν π.χ. συλλογικότητες οι οποίες υποκαθιστούν την ακαδημαϊκή κοινότητα στα κενά της ή την κοινωνία ή την Πολιτεία [...] αλλά δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η εύκολη απάντηση στα χρόνια προβλήματα να είναι απλώς η αστυνόμευση».
Στήριξη σε Τζιτζικώστα και Καρυπίδη στις αυτοδιοικητικές εκλογές
Ερωτηθείσα, εξάλλου, σχετικά με τη συμμετοχή του «ΝΕΟ» στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές η επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα διευκρίνισε ότι «θέλει να καταγράψει την παρουσία του στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας».
«Εμείς έχουμε επιλέξει να υποστηρίξουμε αυτοδιοικητικές προτάσεις και έργο αυτοδιοικητικό, δηλαδή θεωρούμε υποχρέωσή μας να στηρίξουμε όσους επιτελούν έργο και έχουν συγκροτημένη αυτοδιοικητική πρόταση για την Περιφέρειά τους ή για τον Δήμο τους», επισήμανε.
«Στο πλαίσιο αυτού του σκεπτικού επιλέξαμε στη Δυτική Μακεδονία να στηρίξουμε τον νυν περιφερειάρχη που έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο, μέρος του οποίου ήδη έχει υλοποιηθεί», εξήγησε και γνωστοποίησε ότι στην Κεντρική Μακεδονία «σήμερα μαζί με τον κ. Καρυπίδη θα στηρίξουμε την αυτοδιοικητική πρόταση που εκπροσωπεί ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους ανθρώπους του και κάνει δουλειά και έχει και σχέδιο και πρόγραμμα και έργο και αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακοπεί».