Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 18:21

Ο Δήμος Πειραιά τίμησε τον ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκο

Ο Δήμος Πειραιά τίμησε τον ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκο

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κκ. Σεραφείμ τελέστηκε σήμερα, από το Δήμο Πειραιά, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Πειραιώτη ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου, στον ανδριάντα του, στην Πλατεία Κων. Καραμανλή (πρώην πλατεία Τερψιθέας).

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, τη Βουλή ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Ι. Τραγάκης, την αξιωματική αντιπολίτευση ο  κ. Ι. Καρδαράς, ΑΝ. ΕΛ. κ. Π. Μελάς.
Οι Βουλευτές κκ. Κ. Κατσαφάδος, Αν. Νεράτζης, Γ. Κουράκος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στ. Χρήστου. Ο πρώην Δήμαρχος Πειραιά κ. Στ. Λογοθέτης.
Από τις Ένοπλες Δυνάμεις: ΓΕΕΘΑ,  Υποστράτηγος κ. Σ. Κασελούρης, Διοικητής Σχολής  Ναυτικών Δοκίμων, Υποναύαρχος
 κ. Ι. Μαΐστρος. Από την ΕΛΑΣ, ο Ταξίαρχος Πειραιά κ. Ι. Διαμαντόπουλος.

Επίσης, στην τελετή παραβρέθηκαν:
Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Π. Κουβάτσος, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ι. Ξυπολιάς, η Αντιπρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κα Ε. Κούβαρη. Ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Στ. Διαμαντίδης.
Η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Ευαγ. Αγαλοπούλου.
Οι Αντιδήμαρχοι: κκ. Αν. Κάρλες, Χ. Τουμπέκης, Στ.  Κωνσταντούζος, Γρ. Καψοκόλης, Ι. Μελάς, Π. Ρέππας.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ. Αντ. Καλογερόγιαννης, Ι. Παππάς, Γ. Βοϊδονικόλας, Κ. Λαουλάκου, Ζ. Ρούσσου, Χρ. Βουγιουκλάκης, Η. Σαλπέας.


Οι Πρόεδροι: του ΕΒΕΠ κ. Β. Κορκίδης, του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κα Β. Ανεμοδουρά, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γ. Ζησιμάτος.
Εκπρόσωπος της ‘Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχος ε.α. κ. Ν. Αρτεμάκης, ο Πρόεδρος της Λέσχης Καταδρομέων Ιερολοχιτών κ. Β. Παπαστεργίου,
Οι Πρόεδροι: της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης κα Νόρα Μιχαλολιάκου, της Ένωσης Απανταχού Μανιατών κ. Στ. Μπαζάκος, του Συλλόγου Καστέλας κ. Κ. Κονιστής, της ΠΕΦΟ Εικαστικών Τεχνών κα Α. Αντάσουρα, ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου  Συνδέσμου «Ναπολέων Ζέρβας» κ. Ν. Χυδήρογλου,
Εκπρόσωποι Συλλόγων, συγγενείς του ήρωα και πλήθος κόσμου.       

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα χρήματα που θα διέθετε ο Δήμος Πειραιά για να προσφερθεί καφές, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, παράκληση της οικογένειας Βλαχάκου είναι να δοθούν σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες της πόλης μας.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων:


"Πέρασαν 18 ολόκληρα χρόνια από την τραγωδία των Ιμίων και τη θυσία των παλικαριών μας.
Και το μήνυμα που μας άφησαν παραμένει ισχυρό και δυνατό όσο ποτέ.
Μας είπαν τα παλικάρια μας:
Κι αν τα σώματά μας θυσιάσαμε, εμείς αθάνατοι γεννήκαμε.
Στο προσκλητήριο της πατρίδας, βροντερό παρών εδώσαμε, ψάλλοντας τον σεμνό ιερό Ελληνικό παιάνα των Σαλαμινομάχων:
«Ω Παίδες Ελλήνων, ίτε ελευθερούτε Πατρίδ', ελευθερούτε δε Παίδας γυναικών, Θεών τε Πατρώων έδη θήκας τε προγόνων.
Νυν υπέρ πάντων ο αγών.»
Αυτό το διαχρονικό μήνυμα του ελληνισμού που αντιστέκεται,
του ελληνισμού που μάχεται, του ελληνισμού που δεν υποστέλλει τη σημαία, για ελευθερία, για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία.
Ποτέ δεν υπέστειλε την ελληνική σημαία ο ηρωικός στόλος μας  του Πολεμικού Ναυτικού.
Δεκαοκτώ χρόνια μετά οι αθάνατοι νεκροί μας είναι παρόντες και δίπλα μας.
 Είναι παρόντες για όλο τον ελληνικό λαό, γιατί η θυσία τους μας ενώνει.  Είναι παρόντες παρά το γεγονός ότι κάποιοι λίγοι θέλουν τη λησμονιά ή την καπηλεία.
Οι ήρωες των Ιμίων, όπως όλοι οι ήρωες στα πεδία των μαχών, ανήκουν στην Ελλάδα, στην πατρίδα που γι αυτήν έδωσαν το αίμα τους και τα νιάτα τους.
Για αυτό και από αυτό εδώ το σημείο τιμής και μνήμης στέλνουμε το μήνυμα σε όλους να πάψουν να θέλουν να τους λησμονήσουμε εντός ή εκτός της Ελλάδος.  
Έφυγαν και μας άφησαν παρακαταθήκη το απολύτως δεσμευτικόν που χαρακτηρίζει την πορεία του Ελληνισμού από γενιά σε γενιά  «ουκ ελάττω παραδώσω».
Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων,
Γνωρίζουμε ότι περνάτε δύσκολα. Στη συνείδηση του συνόλου του ελληνικού λαού, δεν περιμέναμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είχαμε απόλυτη πεποίθηση ότι η ελληνική πολιτεία σας αδίκησε, πέραν του εθνικού μέσου όρου.

Γνωρίζουμε ότι όσα αποκαλύπτονται, έστω και με καθυστέρηση, μίζες στα εξοπλιστικά, σε αυτόν τον ιερό χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων,  που ο ελληνικός λαός καταθέτει από το αίμα του, από το υστέρημά του, για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας και κάποιοι επιχειρούν να αποδώσουν σε στρατιωτικούς συμμετοχή. Είναι μεγάλο ψέμα. Είχα την τιμή να είμαι 3,5 χρόνια Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Μόνο εκείνοι που επελέγησαν από την πολιτική ηγεσία για να διαπράξουν το αδίκημα, συμμετείχαν στην «εργασία».   
Πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Θα βγουν όλα στη φόρα. Θα καθαρίσει αυτός ο χώρος.
Θέλω να ξέρετε ότι ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα εμείς στον Πειραιά, σας εμπιστευόμαστε. Θέλω να πω από αυτό το βήμα, ότι τα τελευταία 30 χρόνια οι πολιτικές ηγεσίες δανείστηκαν από το εξωτερικό περισσότερα από όσα έπρεπε. Έχουμε συνείδηση αυτού του χρέους. Ζητούμε όμως και απαιτούμε από τους συμμάχους  να μην θυμούνται μόνο  πόσα χρήματα τους χρωστάμε, να θυμούνται και πόσες  θυσίες του ελληνικού λαού μας χρωστάνε, οι οποίες δεν εξαργυρώνονται με χρήματα και δεν θέλουμε συμψηφισμό.  Θέλουμε όμως να σεβαστούν την εθνική μας αξιοπρέπεια και θα την σεβαστούν, γιατί σε αυτό ο ελληνικός λαός είναι απόλυτα ενωμένος.        

Αγαπητοί φίλοι,
Είχα πει εδώ από αυτό το βήμα, μαζί με το Νίκο, ότι: Υπάρχουν στιγμές στην ζωή του ανθρώπου που τον σημαδεύουν ανεξίτηλα.
Μένουν χαραγμένες για πάντα και στην μνήμη και στην ψυχή.
Μια τέτοια στιγμή είναι για μένα η νύκτα των Ιμίων.
Η νύκτα που κοιμηθήκαμε περήφανοι Έλληνες και ξυπνήσαμε ταπεινωμένοι σύμμαχοι.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ως Έλλην πολίτης και ως εκπρόσωπος του υπερήφανου Πειραϊκού λαού στο Κοινοβούλιο, ένιωσα την μεγαλύτερη ταπείνωση και ντροπή που ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να τη διανοηθώ και ασφαλώς δεν θα την ξεχάσω ποτέ.
Να ακούω τον Έλληνα Πρωθυπουργό τότε, να ευχαριστεί τους Αμερικανούς, μέσα στην Ελληνική Βουλή, για το γεγονός ότι πλέον με τη δική τους βούλα είχαμε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και να βαπτίζει την εθνική ταπείνωση ως εθνική επιτυχία.
Δεν ανήκω σε εκείνους που θέλουν τους Αμερικανούς εχθρούς ή απέναντι. Συμμάχους τους θέλω. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο Ελληνικός λαός τους θέλει συμμάχους και λέει: άλλο σύμμαχοι, άλλο δούλοι.
Όπως  δεν θα ξεχάσω τον Αντώνη  Βλαχάκο, αυτόν το γονιό που είχε τον απόλυτο πόνο από το χαμό του παιδιού του, να βροντοφωνάζει προς κάθε κατεύθυνση: αν χρειαστεί έχω και άλλο παιδί να δώσω για την πατρίδα, για την εθνική αξιοπρέπεια.   
Αγαπητοί φίλοι, ο Έλληνας πολίτης δεν θα ξεχάσει ποτέ ούτε την τραγωδία των Ιμίων, ούτε την εισβολή και κατοχή στην μαρτυρική Κύπρο.  
Για μένα, η οικογένεια Βλαχάκου, ήταν και είναι μέρος της ευρείας δικής μου οικογένειας. Είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά ως Δημάρχου της πόλης που οι Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσωπούνται φέτος με κορυφαία αξιώματα. Είμαι βέβαιος ότι παρά την οικονομική δυσκολία των συγκυριών, φυλάνε Θερμοπύλες και εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα και  ηθική αξιοπρέπεια της πατρίδος. Αλλά θέλω να ξέρουν ότι αυτοί που επιχειρούν να μικρύνουν το γεγονός, αυτοί που ούτε  λίγο ούτε πολύ είπαν ότι την ελληνική σημαία δεν την κατέβασαν οι Τούρκοι αλλά φυσούσε πολύ και την πήρε ο αέρας. Και ας την έχουν οι Τούρκοι στο στρατιωτικό τους μουσείο.
Σεβασμιώτατε,
Κυρίες και κύριοι,
Η αλήθεια είναι ότι σε καιρούς δύσκολους πάντα εμφανίζονται οι κάθε μορφής λύκοι. Γκρίζοι ή μη.
Αυτοί που χρόνια τώρα καιροφυλακτούν στη γωνία για να κλέψουν κάτι από την πατρίδα, τη θρησκεία και τη γλώσσα μας.
Αυτοί οι επιτήδειοι ουδέτεροι, που κάνουν παιχνίδια στη σκακιέρα και καιροφυλακτούν στη γωνία να κερδίσουν κάτι.
Να σπιλώσουν την τιμή και την υπόληψη του Έθνους, να απλώσουν γκρίζες ζώνες, να παραβιάσουν κόκκινες γραμμές.
Να κλέψουν τη γη, τον ουρανό και τον αέρα μας. Και κάτω από τη γη, τον ορυκτό μας πλούτο.
Θέλω όλοι εδώ, από το σημείο εθνικής μνήμης, που μας κοιτά περήφανος ο Παναγιώτης, να επαναλάβω ότι τέτοια σχέδια δεν θα περάσουν.
Υποτιμούν πολύ τη διαχρονική, διαιώνια ψυχή του Έλληνα.
Ως Δήμαρχος Πειραιά, ως πολίτης αυτής της χώρας, εμπιστεύομαι απόλυτα, τον πατριωτισμό, την ηθική ακεραιότητα και την ικανότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς ως Προεδρεύων  της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτήν την περίοδο  θα βάλει τις βάσεις για να ξεκινήσουμε την χάραξη της ΑΟΖ.
Παναγιώτη, Χριστόδουλε, Έκτορα γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις δεν σας αρκούν. Το καλύτερο μνημόσυνο που ελπίζετε, είναι να δείτε πως η θυσία σας δεν πήγε χαμένη.
Να ξαναδείτε τη λάμψη, μιας ισχυρής, αξιοπρεπούς, ανεξάρτητης, κυρίαρχης  Ελλάδας. Για αυτήν την Ελλάδα αγωνιζόμαστε.
Αιωνία σας η μνήμη αξέχαστοι Ήρωες μας.>>

Σε μήνυμα του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημείωσε:
«Στεκόμαστε με σεβασμό, τιμή και ευγνωμοσύνη στη μνήμη του Αντιναυάρχου Βλαχάκου, που με τη θυσία του στέλνει ένα διαρκές μήνυμα αυταπάρνησης και αφοσίωσης στην πατρίδα.
Με τη σεμνή σημερινή τελετή, ο Δήμος Πειραιά και μαζί του όλοι οι Έλληνες αποτίουμε φόρο τιμής στον Παναγιώτη Βλαχάκο, επικαιροποιώντας  το βαθύτερο νόημα της θυσίας  του.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις με υπερηφάνεια κρατούν στη μνήμη τους και την καρδιά τους τον Αντιναύαρχο Βλαχάκο και συμμετέχουν αποτίοντας το δικό τους φόρο τιμής, θυμίζοντας σε όλους ότι, η θυσία του είναι παράδειγμα  και οδηγός για όλα τα στελέχη τους, μπροστά στο υπέρτατο χρέος προς την πατρίδα.
Γυρνώντας τις μνήμες πίσω, θυμάμαι με συγκίνηση, την ανώτερη αυτή στιγμή ηρωισμού και θυσίας, την οποία η πόλη των Αθηνών τίμησε τότε, με την ανέγερση ενός μνημείου που θα θυμίζει στις επόμενες γενιές την ηρωική πράξη του Παναγιώτη Βλαχάκου και των συναδέλφων του Χριστόδουλου Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψού.»   

Ο αδελφός του ήρωα και διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» κ. Νίκος Βλαχάκος, στο χαιρετισμό του σημείωσε, μεταξύ άλλων:
«Ο λευκός εποχιακά Γενάρης του ‘96, έγινε μαύρος ψυχικά και συναισθηματικά για την πατρίδα μας, τραυματίζοντας το γόητρο και την υπερηφάνεια των Ελλήνων.
Λαβωμένο το φιλότιμο των Ενόπλων Δυνάμεων από την απαξίωσή τους σε μια κρίσιμη στιγμή για την εδαφική μας ακεραιότητα, αφού παραγκωνίστηκε σε ρόλο θεατή, εξαιτίας της υπεροψίας κάποιων και αυτοί οι κάποιοι έχουν ονοματεπώνυμα και τους γνωρίζουμε όλοι.
Μία πολιτική ηγεσία που ολιγώρησε στη λήψη αποφάσεων στο να φυλάττουν  Θερμοπύλες, οδήγησε στην ηρωική θυσία τριών εξαίρετων αξιωματικών που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα μας.
Ήρωες είναι όχι γιατί σκοτώθηκαν, αλλά γιατί έπεσαν στο καθήκον τους προς την πατρίδα.  
Σήμερα, οικονομικοί επίβουλοι θέλουν να αγκαλιάσουν αυτοί το γαλανό απέραντο Αιγαίο μας, αφού η επόμενη ημέρα της 31ης Ιανουαρίου 1996, οδήγησε σε νέο γεωγραφικόπολιτικό καθεστώς τα Ίμια, αρχικά σε γκρίζες ζώνες, αργότερα σε αδέσποτα εδάφη και τελευταία σε μια ιδιόρρυθμη διατύπωση. Θέλω να το θυμόσαστε όλοι : κυριαρχία μη καθορισμένη.
Ιανουάριος 2014 και ο βάρβαρος γείτονας δημιουργεί και πάλι ένταση στο Αιγαίο μας, αποσκοπώντας σε οικονομικά ληστρικές διεκδικήσεις και αναπνοές.
Είμαι βέβαιος ότι, η θυσία του αδερφού μου και των άλλων δύο ηρώων θα σηματοδοτεί πάντα την αντίσταση σε κάθε ύποπτο βλέμμα, που θέλει να υποτάξει την κοιτίδα του πολιτισμού, την Ελλάδα μας.
Κύριε Δήμαρχε, η οικογένειά μου και εγώ ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά για την τελετή μνήμης του αδερφού μας.
Κλείνοντας, θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: αριθμητικά  ήμασταν πάντα λίγοι απέναντι σε πολλούς, όμως είμαστε Έλληνες.»

Διαβάστηκε 2339 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων