Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2015 15:40

Διατροφικές διαταραχές; Αντιμετωπίστε τις με το «έξυπνο» πιρούνι και εφαρμογές λογισμικού

Διατροφικές διαταραχές; Αντιμετωπίστε τις με το «έξυπνο» πιρούνι και εφαρμογές λογισμικού

Οι σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής τίθενται πλέον στην υπηρεσία της αντιμετώπισης των διαταραχών της όρεξης. Ένα «έξυπνο» πιρούνι, διάφοροι αισθητήρες και συσκευές ειδικής χρήσης με υπολογιστικές δυνατότητες καθώς και εφαρμογές λογισμικού βοηθούν τους χρήστες να καταγράψουν και να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους.
Το «έξυπνο» πιρούνι HAPIfork, ένα εμπορικό προϊόν που στοχεύει στον έλεγχο της ταχύτητας πρόσληψης τροφής στη διάρκεια ενός γεύματος. Πρόκειται για ένα λειτουργικό πιρούνι, εξοπλισμένο με ηλεκτρονικό αισθητήρα, ο οποίος αντιλαμβάνεται πότε ο χρήστης τοποθετεί το πιρούνι στο στόμα του. Με τη χρήση του αισθητήρα, το HAPIfork καταγράφει ορισμένα στοιχεία- π.χ. τον χρόνο ολοκλήρωσης του γεύματος, το πλήθος των μπουκιών ανά λεπτό, καθώς και το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο μπουκιών. Επιπλέον, η συσκευή έχει την ικανότητα να ειδοποιεί τον χρήστη μέσω δόνησης, αλλά και οπτικά (μέσω λυχνιών LED), όταν διαπιστωθεί ότι τρώει πολύ γρήγορα. Μ' αυτή την ανατροφοδότηση, το HAPIfork προσπαθεί να αποθαρρύνει τις μεγάλες ταχύτητες πρόσληψης τροφής από τον χρήστη, ώστε να τροποποιήσει τη διατροφική του συμπεριφορά. Η συσκευή μπορεί να συνδεθεί με τον προσωπικό υπολογιστή ή το έξυπνο κινητό τηλέφωνο του χρήστη, με στόχο την καλύτερη οπτικοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται από τον αισθητήρα.

Τα παραπάνω θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση, με θέμα «Πληροφορική συμπεριφορά: το παράδειγμα των διαταραχών της όρεξης» που θα παρουσιαστεί απόψε, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στη Θεσσαλονίκη.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής συγκεντρώνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον, καθώς όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων και κυρίως γυναικών παρουσιάζει προβλήματα στη συμπεριφορά που σχετίζεται με το φαγητό. Ως διαταραχή πρόσληψης τροφής ορίζεται μια επίμονη διαταραχή, η οποία έχει στόχο τον έλεγχο του βάρους, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τη σωματική υγεία ή την ψυχοκοινωνική λειτουργικότητα του ατόμου.

Τα πιο γνωστά κλινικά σύνδρομα των διαταραχών πρόσληψης τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η καταναγκαστική υπερφαγία ή τσιμπολόγημα.

Διαβάστηκε 2517 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων