Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016 16:57

Το όραμα του για το νέο ΕΣΥ παρουσίασε ο Α. Ξανθός στο HEALTHWORLD 2016

Το όραμα του για το νέο ΕΣΥ παρουσίασε ο Α. Ξανθός στο HEALTHWORLD 2016

"Το κράτος   δεν είναι για να εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς υγείας αλλά για να διασφαλίζει θεσμικά, χρηματοδοτικά και λειτουργικά την ισότιμη παροχή αξιόπιστης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και πρόληψης-προαγωγής   υγείας σε όλους , ανεξάρτητα από την εργασιακή, ασφαλιστική , οικονομική κατάσταση καθενός ή τη  νομιμότητα παραμονής στη χώρα" τόνισε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός.

Μπορεί οι πόροι, ανθρώπινοι και υλικοί, που διατίθενται  αυτή την περίοδο στη  χώρα να είναι περιορισμένοι ,  όπως είπε, αλλά  δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Εντιμότητα , η Δικαιοσύνη , η Αξιοκρατία και η Δημοκρατία δεν κοστίζουν.

Ο υπουργός Υγείας περίεγραψε το νέο ΕΣΥ ως ένα σύστημα  που διευρύνει το δημόσιο χώρο στην Υγεία και περιορίζει την αγορά , που αναπροσανατολίζει δημόσιους πόρους από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα  στις δημόσιες δομές, ενισχύοντας προνομιακά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη ,  τη Δημόσια Υγεία,  τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, τις δομές αποθεραπείας και αποκατάστασης .

Ένα Σύστημα που στηρίζεται, όπως είπε στο δημοκρατικό προγραμματισμό των υπηρεσιών υγείας δηλαδή στην κατανομή πόρων με βάση τις επιδημιολογικά τεκμηριωμένες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών , στην αποκεντρωμένη οργάνωση, αξιοκρατική στελέχωση και συμμετοχική διεύθυνση του Συστήματος , στην κουλτούρα δημοκρατικής ευαισθησίας, δημόσιας λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου που οφείλουν να ενστερνιστούν οι διοικήσεις    των νοσοκομείων , στην εδραίωση ενός άλλου κοινωνικού ήθους στο ΕΣΥ , στο σεβασμό της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των ασθενών .

Τέλος ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός τόνισε για μια ακόμη φορά οτι το υπάρχον ΕΣΥ δεν κινδυνεύει με κατάρρευση και είπε στην παρέμβαση του στο συνέδριο:

 "Αντίθετα αντιστράφηκε η συνεχής επί 6ετία περικοπή δαπανών και απώλειας προσωπικού και είναι σε εξέλιξη η πρώτη σοβαρή παρέμβαση ενίσχυσης της δημόσιας περίθαλψης  από την αρχή της κρίσης. Όχι μόνο σταμάτησε οριστικά το κλείσιμο νοσοκομείων ,οι συγχωνεύσεις κλινικών , η κατάργηση οργανικών θέσεων ,  αλλά ξεκίνησε η λειτουργία νέων νοσοκομείων  όπως στη Σαντορίνη , ανοίγουν κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ,  αναπτύσσονται νέα τμήματα , ενισχύεται το ΕΚΑΒ , αναβαθμίζονται σταδιακά οι σημερινές δομές  ΠΦΥ , στελεχώνονται με ειδικά οικονομικά κίνητρα τα Περιφερειακά Ιατρεία σε  άγονες και  νησιωτικές περιοχές".

Διαβάστηκε 1520 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων