Δευτέρα, 04 Μαΐου 2015 13:35

Αυτόματος πωλητής πουλάει μπλουζάκια με 2 ευρώ! Ο σκοπός όμως είναι "να γνωρίσεις τη Μανίσα"

Αυτόματος πωλητής πουλάει μπλουζάκια με 2 ευρώ! Ο σκοπός όμως είναι "να γνωρίσεις τη Μανίσα"

Ένα t-shirt για 2 ευρώ, ακούγεται συμφέρουσα αγορά θα σκέφτονται οι περισσότεροι. Στην πλατεία Alexanderplatz, του Βερολίνου από την Οργάνωση Fashion Revolution «στήθηκε» ένας αυτόματος πωλητής, σαν αυτούς που συνήθως πωλούν αναψυκτικά, τσιγάρα ή σνακ, μόνο που ο συγκεκριμένος πωλούσε μπλουζάκια υψηλής ραπτικής για 2 ευρώ το ένα.

Οι περαστικοί απλώς έριχναν τα χρήματα στο μηχάνημα, επέλεγαν από μία οθόνη αφής το σχέδιο και το μέγεθος και τότε η οθόνη μαύριζε και με έντονα μπλε γράμματα εμφανίζονταν το μήνυμα «Γνωρίστε τη Μανίσα».

Η Μανίσα είναι ένα κορίτσι που ράβει τα φθηνά ρούχα δουλεύοντας για 13 σεντ, 16 ώρες την ημέρα. Ο αυτόματος πωλητής συνεχίζει δείχνοντας ένα βίντεο με εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια να εργάζονται στα εργοστάσια, όπως το εργοστάσιο ενδυμάτων Rana Plaza στο Μπαγκλαντές, που κατέρρευσε πριν δύο χρόνια και οδήγησε στον θάνατο περισσότερα από χίλια άτομα. Η Μανίσα δεν είναι πραγματικό πρόσωπο, αλλά αντιπροσωπεύει το σύνολο των εργαζομένων που ράβουν ρούχα καθημερινά σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, και τα οποία πωλούνται στις δυτικές πλούσιες χώρες. Οι εικόνες που δείχνει το αυτόματο μηχάνημα είναι για να γνωρίσει στους ανθρώπους από πού προέρχονται τα ρούχα που αγοράζουν. Η οργάνωση Fashion Revolution ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, ως απάντηση στην καταστροφή του Rana Plaza. Ιδρύθηκε στην Αγγλία και πλέον έχει παρακλάδια σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστηκε 1134 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων