Τρίτη, 12 Μαΐου 2015 14:45

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε τη σκέψη να αγοράσετε εκείνο το θαυμάσιο εξοχικό σπίτι πάνω στο κύμα. Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών του πλανήτη φαίνεται να επιταχύνεται, αντί να επιβραδύνεται, όπως νόμιζαν πολλοί επιστήμονες. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, που αποδίδει την επιτάχυνση κυρίως στο εντεινόμενο λιώσιμο των πάγων, ιδίως της Δυτικής Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Οι νέες εκτιμήσεις των ερευνητών, με επικεφαλής τον ειδικό στη γεωδαισία δρα Κρίστοφερ Ουάτσον του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Τασμανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change» σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το «Science» και το «New Scientist»  δείχνουν ότι μεταξύ 1993- 2014 η άνοδος της στάθμης είναι από 2,6 έως 2,9 χλιοστά ετησίως (με περιθώριο σφάλματος συν/πλην 0,4 χιλιοστά).

Όσο περισσότερο ανέβουν τα νερά, τόσο περισσότερο θα κινδυνεύσουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, που ζουν σε παράκτιες χαμηλές περιοχές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πυκνοκατοικημένες πόλεις.

Διαβάστηκε 974 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων