Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 14:01

Πετρόχτιστες μινιατούρες - Ο Ανδρέας Τέφος διασώζει την αρχιτεκτονική της Κόνιτσας

Έργα χτισμένα πετραδάκι-πετραδάκι, δουλευμένα με τα μυστικά των μαστόρων της πέτρας, με αγάπη και υπομονή, μικρογραφίες κατοικιών, γεφυριών, εκκλησιών και μοναστηριών, είναι οι δημιουργίες του Ανδρέα Τέφου, ο οποίος με εικαστική ματιά αποτυπώνει, «την τέχνη της πέτρας σε άλλη διάσταση».
 
Ο δημιουργός, αν και επαγγελματικά έχει άλλο προσανατολισμό, είναι υπάλληλος στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα, είναι επηρεασμένος από τα οικογενειακά του βιώματα, καθώς τόσο ο παππούς του, όσο και ο πατέρας του, ήταν μαστόροι της πέτρας. Ο Ανδρέας Τέφος γεννήθηκε στην Πηγή ή Πεκλαρί των Μαστοροχωρίων και όπως αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από πιτσιρικάς στις διακοπές του ακολουθούσε την ομάδα του πατέρα του σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τα Ζαγόρια μέχρι την Πελοπόννησο.
 
Το πρώτο έργο του Ανδρέα Τέφου, είναι το γεφύρι της Κόνιτσας, κτισμένο με 6.500 πετραδάκια, έχει μήκος 1,5 μέτρο και ύψος 70 εκατοστά. Ακολούθησαν μικρογραφίες από πετρόχτιστα σπίτια, αλώνια, καλντερίμια, βρύσες, εκκλησίες και μοναστήρια.

Διαβάστηκε 1979 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων