Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015 12:25

Μια τάξημε θρανία, καρέκλες & έδρα, γέρνει ομοιόμορφα με κλίση 17 μοιρών,στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη!

Μια τάξημε θρανία, καρέκλες & έδρα, γέρνει ομοιόμορφα με κλίση 17 μοιρών,στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη!

 

Δεκαοκτώ θρανία, τριανταέξι καρέκλες, μια καθηγητική έδρα και η αντίστοιχη θέση της, όλα δηλαδή όσα απαρτίζουν μια τάξη, αλλά «λοξή» καθώς γέρνουν ομοιόμορφα με κλίση 17 μοιρών, είναι η εγκατάσταση του Ζάφου Ξαγοράρη από σήμερα, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της Πειραιώς. Ο καταξιωμένος εικαστικός, με διεθνή παρουσία και δάσκαλος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, σχετίζει το έργο του «Λοξή Τάξη» εν μέρει με την κριτική στην εκπαίδευση και κυρίως με την έννοια της «τάξης-ordre» σε έκτακτες κοινωνικές συνθήκες διαφορετικών περιόδων, όταν η διδασκαλία γίνεται στο ύπαιθρο αντί σε κλειστή αίθουσα, για παράδειγμα σε περιόδους σεισμού, εξορίας, στρατοπέδου συγκέντρωσης.

Η παράδοξη αρχική εικόνα διδασκαλίας στο ύπαιθρο με τα θρανία και την έδρα να κατηφορίζουν, εμπλουτίστηκε με τεκμήρια που επέλεξε ο καλλιτέχνης από τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και θα εκτίθενται στη ράμπα του Μπενάκη της Πειραιώς. Η εικαστική πρόταση του Ξαγοράρη αξιοποιεί την ιστορική μνήμη που συγκροτούν οι συλλογές του Μουσείου και το αποτέλεσμα εντάσσει τη «Λοξή Τάξη» στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη».

 

Χρησιμοποιεί υλικό τεκμηρίωσης, ώστε να δώσει, όπως δηλώνει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κάποια νήματα συμπληρωματικής ανάγνωσης του έργου- όχι απαραίτητα μια κριτική των εκπαιδευτικών σχημάτων».

Eπιτεύχθηκε για πρώτη φορά «βιονική ανακατασκευή» χεριού, σε τρεις άνδρες
Τρεις Αυστριακοί με παράλυτα χέρια, λόγω σοβαρής νευρικής βλάβης έπειτα από ατύχημα, είναι οι πρώτοι άνθρωποι στον κόσμο, στους οποίους εφαρμόστηκε με επιτυχία, ύστερα από ακρωτηριασμό, η νέα τεχνολογία της λεγόμενης «βιονικής ανακατασκευής» άνω άκρου, που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν ένα ρομποτικό προσθετικό χέρι και να το ελέγχουν με τον νου τους.

Η νέα μέθοδος αναπτύχθηκε από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Όσκαρ 'Αστσμαν του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, και παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet». Η εφαρμογή της πρωτοποριακής μεθόδου έγινε σε άτομα που είχαν υποστεί σε ατύχημα σοβαρή βλάβη του βραχιόνιου πλέγματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αισθητική και κινητική νεύρωση σχεδόν ολόκληρου του άνω άκρου. To εξελιγμένο προσθετικό ρομπο-χέρι διαθέτει αισθητήρες που ανταποκρίνονται στα ηλεκτρικά ερεθίσματα των μυών. Η νέα τεχνική αποκατέστησε -μετά την κατάλληλη διαδικασία εξοικείωσης- σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα των χεριών και των τριών ανδρών, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της καθημερινής ζωής τους.

 

Κάνετε like στη σελίδα μας στο Facebook, για να είστε πάντα ενημερωμένοι:

https://www.facebook.com/pages/tsegkanewsgr/248970795252535

Διαβάστηκε 1591 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων