Σάββατο, 23 Μαΐου 2015 14:01

Το 97% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα είναι «εξαιρετικής ποιότητας»

Το 97% των περιοχών κολύμβησης στην Ελλάδα διαθέτουν ύδατα «εξαιρετικής ποιότητας», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που εκδίδουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην έκθεση συγκρίνεται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης κατόπιν δειγματοληψίας σε περισσότερες από 21.000 παράκτιες και εσωτερικές περιοχές κολύμβησης σε όλη την Ε.Ε., την Ελβετία και την Αλβανία και αφορούν το έτος 2014.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ποιότητα των υδάτων στο 83% των περιοχών κρίνεται εξαιρετικής ποιότητας, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με το 2013.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

• 1.495 σημεία κολύμβησης χαρακτηρίζονται «εξαιρετικής ποιότητας». Ολα πλην ενός βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές.

• 23 σημεία χαρακτηρίζονται «καλής ποιότητας».

• Κανένα σημείο δεν χαρακτηρίστηκε επαρκούς ή ανεπαρκούς ποιότητας.

Με βάση τα αποτελέσματα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση. Τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν το Λουξεμβούργο (11 σημεία ελέγχου, προφανώς σε λίμνες ή ποτάμια), η Μάλτα (87 ακτές) και η Κύπρος (112 ακτές). Τα υψηλότερα ποσοστά περιοχών κολύμβησης με ανεπαρκή ποιότητα υδάτων εντοπίζονται στην Ιταλία (107 περιοχές, 2%), στη Γαλλία (105 περιοχές, 3%) και την Ισπανία (67 περιοχές, 3%).

Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης μετριέται στη χώρα μας από το 1990 (συχνά συγχέεται με το πρόγραμμα Γαλάζιες Σημαίες, το οποίο όμως αφορά και τις υποδομές εξυπηρέτησης των ακτών). Από το 1995, το 93% των νερών κολύμβησης της χώρας πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές της κοινοτικής νομοθεσίας. Από το 2010 την ποιότητα των νερών παρακολουθεί η Γενική Γραμματεία Υδάτων, ενώ από το 2012 δημιουργήθηκε ο ιστότοπος www.bathingwaterprofiles.gr, στην οποία είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία. «Η ποιότητα των νερών των θαλασσών αλλά και των λιμνών μας είναι γνωστή και αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας», δήλωσε χθες ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. «Μέριμνα και υποχρέωση όλων μας, Πολιτείας και πολιτών, είναι να προστατεύουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Διαβάστηκε 3386 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων