Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 12:41

Το θέατρο Νο της Ιαπωνίας συναντά τη «Νέκυια» του Ομήρου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου!

Το θέατρο Νο της Ιαπωνίας συναντά τη «Νέκυια» του Ομήρου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου!

«Βρέθηκα για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και, καθώς στεκόμουν στο κέντρο, ένιωσα μεγάλη ηρεμία και μια πρωτόγνωρη οικειότητα με αυτόν τον υπέροχο χώρο, με αυτή την έκρηξη ενέργειας που συντελείται εκεί επί τόσες χιλιάδες χρόνια, ήταν σαν να γύριζα στο σπίτι μου. Γι' αυτό ακριβώς πιστεύω ότι μπορούμε να παίξουμε εκεί θέατρο Νο στην αρχέγονή του μορφή».

Με αυτά τα λόγια ο μεγάλος ανανεωτής του ιαπωνικού θεάτρου Νο, Γκένσο Ουμεγουάκα, περιέγραψε την πρώτη του επαφή, το πρωί της Τρίτης, με το αργολικό θέατρο, όπου τον Ιούλιο θα παρουσιάσει, μαζί με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, τη ραψωδία λ της Οδύσσειας, τη «Νέκυια», παιγμένη από έναν ιαπωνικό θίασο Νο, στη σκηνική γλώσσα αυτής της πανάρχαιας θεατρικής παράδοσης. Μετά την καθηλωτική παρουσία του στο Ηρώδειο το 2010, ο Ουμεγουάκα επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για να συμπράξει με τον εκλεκτό Έλληνα σκηνοθέτη.

«Νιώθω πραγματικά πολύ λίγος για να σκηνοθετήσω αυτόν τον σπουδαίο δάσκαλο. Η πιο σωστή λέξη λοιπόν, είναι η συνάντηση και όχι η σκηνοθεσία. Δεν υπάρχει καμία διάθεση εκδυτικοποίησης αυτού του θεάματος. Κάτι τέτοιο θα ήταν η μεγαλύτερη ανοησία» παραδέχτηκε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στη συνάντηση που είχαν οι συντελεστές της παράστασης με τους δημοσιογράφους. Και ο Γκένσο Ουμεγουάκα, συμπλήρωσε: «δεν θα κάνουμε μια βαρετή παράσταση. Θα παίξουμε καλά και θα καταλάβετε τι κάνουμε, τι ήρθαμε να σας πούμε».

 
Διαβάστηκε 2349 φορές

Δημοφιλή Άρθρα

Ακούστε εδώ το ραδιόφωνο: "ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων